Pumpkin Spice Mix

Jeseni se vse vrti okrog Pumpkin Spice. Zadnje čase opažam, da marsikdo narobe razume to besedno zvezo. Danes bom bolj podrobno razložila, kaj pomeni, če je neka jed “Pumpkin Spiced” in z vami delila recept katerim boste lako prav vsako jed sprmeenili v jesensko mojstrovino.

Če je v imenu recepta zapis “Pumpkin Spice” še ne pomeni, da recept vsebuje bučo

Pomeni samo, da jed vsebuje mešanico 4-5 začimb

Imenovana tudi Pumpkin Pie Spice je pravzaprav samo mešanica 4-5 začimb, ki jih imamo večinoma že doma v naši shrambi. Mešanica se pripravi iz cimeta, ingverja, klinčkov, muškatnega oreščka, nekateri pa po želji dodajo tudi allspice, janež ali kardamom. Jedi, ki so poimenovane s to besedno zvezo so pravzaprav jedi, ki vsebujejo to mešanico začimb. Ampak zakaj se potem imenuje “Pumpkin” Spice, če v njem ni buče?

Ta mešanica začimb se je tradicionalno uporabljala pri peki sladic iz buče – kot so bučna pita, mafini, torte in piškoti. Aromi buče in zimskih začimb se lepo ujemata in dajeta prijeten jesensko-zimski navdih. Prav zato je zelo pogosto, da ljudje to jesensko mešanico začimb kombinirajo z bučo – ampak vsebnost buče pa kljub temu ni pogoj, da lahko jed poimenujemo z zvezo “Pumpkin Spice”.

Pumpkin Spice Mešanica

Mešanica se pripravi iz cimeta, ingverja, klinčkov in muškatnega oreščka

nekateri pa po želji dodajo tudi janež ali kardamom

Danes vam bom pokazala svojo verzijo bučne začimbne mešanice, ki jo jaz uporabljam pri mojih receptih. Ščepec te mešanice dodajte v svojo jutranjo kavo ali kakav, čajno žličko primešajte k vašim pekovskim mojstrovinam, jo rahlo posujte po vrhu smetane, kosmičev, kaše, narezanega sadje ali pa jo dodajte v shake, da dobite vrhunsko jesensko aromo.

Iščeš recepte, ki vsebujejo jesensko začimbno mešanico? Klikni TUKAJ!

Na blogu najdeš ogromno receptov, ki so odlični za jesenski in zimski čas. Sestavine, ki jih sama najraje uporabljam v hladnejši polovici leta so med drugim zagotovo jabolka, slive, hruške, buča, sladek krompir in seveda vse jesenske začimbe, ki smo jih uporabili tudi v tem receptu. Če te želiš tudi ti ustvarjati jesenske jedi, si oglej izbrane recepte s klikom na to besedilo.

Preglej
Natisni recept
Zapri
 • Čas priprave: 3 minut

  VEGANSKO | BREZ SLADKORJA | BREZ GLUTENA | BREZ OLJA

  Sestavine

  • 2 JŽ cimeta
  • 2 JŽ ingverja v prahu
  • 1 JŽ mletih klinčkov
  • 1 JŽ muškatnega oreščka v prahu
  • 1 čž janeža v prahu

  Navodila

  Postopek

  • 1)

   Vse začimbe dobro zmešamo, da se enakomerno razporedijo in ni grudic.

  • 2)

   Prenesemo v steklen kozarec in uporabimo po potrebi.

  Nasveti

  → JŽ – kopasta jedilna žlica ali 1 ameriška enota TBSP (15 ml prostornine)

  → Namesto janeža v prahu lahko uporabite kardamom ali janeževo zvezdo v prahu

  → Če želite, da je mešanica bolj sladka in poleg arome doda tudi sladkobo (recimo za v tople pijače), dodajte še 2 JŽ kokosovega sladkorja

  Komentiraj

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Prejšnja objava Naslednja objava