Paradižnikovi njoki z baziliko

Danes imam za vas nov recept za glavno jed: paradižnikovi njoki s svežo baziliko. Poletni okusi paradižnika in bazilike popeljejo njoke na nov nivo. Ti njoki so izjemno enostaven a hkrati okusen obrok, ki se pravzaprav prileže v vseh letnih časih. Priprava vam ne bo vzela več kot 15 minut, poleg tega pa lahko presežek skranite v hladilniku in ga brez skrbi pojeste v neslednjih dneh. Če imate radi bolj zapečene njoke, pa vam priporočam, da jih na koncu potresete z drobtinami in jih še nekoliko zapečete v pečici – preverite med nasveti.

Paradižnikovi njoki
Preglej
Natisni recept
Zapri
    • Količina: za 2 osebi

    VEGANSKO | BREZ OLJA

    Sestavine

    • 500 g njokov
    • 1/2 skodelice zamrznjenega graha
    • 1 konzerva pasiranega paradižnika
    • 1/2 JŽ paradižnikove mezge
    • 1 čž gorčice
    • 1 JŽ sweet chili omake
    • 1 čž sušene bazilike
    • 15 listov sveže bazilike, (in še malo po želji za dekoracijo)
    • po okusu sol in poper
    • 8 kosov češnjevih paradižnikov, razpolovljenih

    Navodila

    Postopek

    • 1)

      Liste bazilike umijemo in po želji nasekljamo, češnjeve paradižnike umijemo in razpolovimo, zamrznjen grah skuhamo v vodi ali na sopari, in vse 3 sestavine postavimo na stran, saj jih bomo dodali na koncu.

    • 2)

      V ponev dodamo paradižnik iz konzerve, mezgo, gočico, sweet chili omako in sol in poper, in med občasnim mešanjem kuhamo 5 minut. Nato dodamo sušeno baziliko in pomešamo.

    • 3)

      Njoke skuhamo po navodilih na embalaži. Ko so kuhani jih odcedimo in jih skupaj z kuhanim grahom vmešamo v omako.

    • 4)

      Omako kuhamo še minuto ali dve. Na koncu vmešamo še liste bazilike in polovičke češnjevih paradižnikov ter brez nadaljnega kuhanja postrežemo.

    Nasveti

    → Po želji lahko njoke še zapečete – preden jih postrežete jih potresite z drobtinami in dajte v pečico na 200°C za cca 10 minut.

    → Kvasni kosmiči se super priležejo k jedi, kot nadomestek parmezana.

    PARADIŽNIK ZA LEPOTO?

    • Živo rdeča barva paradižnika je posledica antioksidacijskega pigmenta, imenovanega likopen. Ta sadež varuje pred poškodbami zaradi izpostavljenosti soncu. Prav tako kot paradižnik, pa likopen varuje tudi našo kožo in zmanjša škodljive učinke staranja zaradi UV žarkov.

    Varuje kožo pred soncem in staranjem

    Likopen se nahaja v celicah paradižnika, ki se ne razgradijo, kadar ga uživamo surovega. Zato likopena telo dobi bistveno manj, če paradižnik uživamo brez toplotne obdelave. Iz kuhanih paradižnikov se sprosti petkrat več tega antioksidanta. Zato med najbogatejše prehranske vire spadajo paradižnikova mezga, kaša, pasta in passata. Pa naj še kdo reče da pizza ni zdrava!

    Absorpcija likopena se še poveča, če ga zaužijemo z vrsto maščobe. Nekaj kapljic olivnega olja po vrhu paradižnikove juhe, ali pa tretjina avokada na vrhu pizze so že dovolj, da dosežemo ta učinek.

    Poleg tega paradižnik vsebuje tudi veliko vitamina C, ki spodbuja nastajanje kolagena v koži in pomaga varovati pred gubicami.

    Kot zanimivost naj vam predstavim študijo raziskovalcev iz britanske univerze v Newcastlu. Primerjali so kožo žensk, ki so vsak dan zaužile 5 žlic paradižnikove mezge oziroma paste in 10 g oljčnega olja, s podobno skupino žensk, ki so uživale samo oljčno olje. Vse ženske so na začetku in koncu študije izpostavili UV-žarkom. Pri tistih, ki so uživale paradižnikovo pasto, se je pojavilo za 33 % manj rdečice. To je znak, da je ta preprost dodatek k prehrani poskrbel za zaščitni faktor 1,3*. Biopsija kože je med drugim pokazala, da je pri ženskah, ki so uživale paradižnik prisotnega tudi več prokolagena, (ki izboljša elastičnost), prav tako pa so imele v koži manj poškodb DNK (poškodbe DNK povezujemo s stranjem kože). Celotno raziskavo si lahko preberete tukaj.

    *kjub temu, da je študija pokazala, da likopen kožo do neke mere zaščiti pred škodljivimi UV žarki, to še ne pomeni, da je to dovolj velika zaščita za vašo kožo – še posebej v poletnih mesecih. Tudi če jemo ogromno paradižnika, je edina primerna zaščita za našo kožo krema z zaščitnim faktorjem (SPF).

    DOMAČA PARADIŽNIKOVA OMAKA

    Pečico segrejte na 150°C in obložite pekač s papirjem za peko. Po pekaču razporedite razpolovljene paradižnike, nekaj strokov česna in potresite s posušenimi zelišči (timijan, rožmarin, organo in bazilika). Po želji lahko paradižnike pokapljate z nekaj kaljicami olja. Pecite v pečici 30-45 minut. Pečene paradižnike nato stresite v lonec jih in s paličnim mešalnikom dobro zblendajte. Lahko uporabite tudi blender ali Nutribullet. Kašo uporabite kot osnovo za juhe, obare, omake in testenine. Shranite jo v hladilniku, če jo boste porabili v naslednjih dne -, ali pa jo zamrznite in uporabljajte skozi celo leto.

    Komentiraj

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Prejšnja objava Naslednja objava